Avis en de FIA World Endurance Championship – WEC 2024

Avis brengt u dichter bij de actie van WEC en de 24 uur van Le Mans

Een Avis-banner langs het circuit is te zien in Le Mans 2023

Ervaar de bedrijvigheid van de FIA World Endurance Championship terwijl Avis terugkeert als Premium Partner voor de prestigieuze wereldwijde serie.

In 2024 staat Avis in het teken van het tweede seizoen als Vehicle Rental Service Premium Partner voor de FIA WEC endurance races, waaronder de wereldberoemde 24 uur van Le Mans, Frankrijk, en de Europese Le Mans Serie (ELMS).

De FIA WEC-kalender baant dit jaar een nieuwe weg met een uitgebreid aantal races – tot 8 – en nog belangrijker, grotere geografische diversiteit, waardoor de wereldwijde endurance motorsport naar een nog breder publiek op vier continenten wordt gebracht. Het seizoen begint in maart in Qatar en verhuist naar Europa met races in Italië, België en Frankrijk voordat de actie doorgaat naar Brazilië, de VS, Japan en Bahrein.

Meer informatie
Circuit Paul Ricard bij Le Castellet

Wat is endurance motorracen en hoe werkt het?

In tegenstelling tot de F1 zijn dit duurraces die worden gehouden over verschillende afstanden en tijden van 1.812 km in de snelste tijd in Qatar, tot de verste afstand in zes uur op de circuits van Imola en Spa-Francorchamps, tot de 24 uur van Le Mans. Teams van drie coureurs strijden in elke race met één voertuig met meer dan 30 teamauto's aan de startlijn.

Elke bestuurder en het team achter hen werken samen om focus, snelheid en prestaties over lange afstanden en tijdsperioden te behouden. Net als bij onze Avis wereldwijde autoverhuuractiviteiten zijn soepele, efficiënte omschakelingen van bestuurders en het streven naar uitmuntendheid cruciaal voor succes.

Elke individuele race en het seizoen als geheel vereisen een algemene strategie. Teams hebben de flexibiliteit nodig om zich aan te passen aan de uitdagingen voor hun raceauto die elke race, zowel op het circuit als in de pitlane, met zich meebrengt. Net als bij off-road rijden, maken wisselende weersomstandigheden, fluctuerende temperaturen en oppervlaktecondities deel uit van de veiligheidsoverwegingen van het team.

WEC-afbeelding

Welk type auto's nemen deel aan het FIA WEC endurance racen?

Om FIA WEC extra spannend en uitdagend te maken, racen in 2024 twee verschillende categorieën auto's tegelijkertijd op hetzelfde circuit: Hypercar en de geheel nieuwe LMGT3-categorie. Deze laatste vervangt de LMGTE-klasse voor amateurcoureurs die sinds het eerste seizoen van de serie in 2012 op het WEC-grid staan.

De prototypeklasse (Hypercar) is bedoeld voor fabrikanten die hun nieuwste ontwikkelingen en innovaties willen testen. Het ontwerp van deze prototype raceauto's is meer gericht op technologische innovaties dan op gelijkenis met de straatauto.

De LMGT3-categorie is voor raceauto's die eruit zien als sportauto's en waarmee op de weg kan worden gereden. 

Bij races met meerdere klassen is inhalen voor de prototypes. Langzamere auto's dienen op hun rijstrook te blijven zodat de snellere auto's kunnen inhalen. 

Lilou Wadoux

Vrouwen in motorsport

Bij Avis blijven we de FIA WEC-missie - om de deelname van vrouwelijke coureurs in de autosport te vergroten - toejuichen, zoals in overeenstemming met ons eigen begrip van het belang van uitmuntendheid door teamwerk en inclusiviteit. In november 2023 scoorde het Iron Dames-trio van Sarah Bovy, Rahel Frey en Michelle Gatting eindelijk de eerste volledig vrouwelijke WEC-raceoverwinning tijdens de FIA-seizoensfinale van 2023, de 8 uur van Bahrein.

Elf vrouwen stonden sinds 2019 aan de start in de 24 Uur van Le Mans; Sarah Bovy, Tatiana Calderon, Sophia Floersch, Rahel Frey, Michelle Gatting, Manuela Gostner, Beitske Visser en Lilou Wadoux (op de foto), en samen hebben ze meerdere keren de top 10 behaald.

In deze video vertellen drie vrouwelijke endurance coureurs ons hoe ze hun droom waarmaken door in de wereld van de motorsport te werken. Ga naar deze pagina voor de top 10 van de meest invloedrijke vrouwelijke coureurs van raceauto's en bekijk dit artikel voor tips over hoe u een carrière in de motorsport kunt beginnen. 

Vrouwen hebben andere belangrijke functies gehad bij Le Mans, waar ze als ingenieurs, stewards, journalisten en verslaggevers hun werk deden. De Britse coureur Leena Gade werd de eerste vrouwelijke ingenieur die de race won, met Audi.

Avis Shuttlebus bij Le Mans, 2023

Avis Preferred-deelnemers kunnen profiteren van de volgende voordelen

… des meer u huurt, des te meer voordelen u ontvangt.

 • Kans op het winnen van FIA World Endurance Championshiptickets. Avis Preferred-deelnemers kunnen tickets winnen (inclusief parkeren) voor de races. Om mee te doen, heeft u alleen uw lidmaatschapsnummer nodig.
 • Verdien gratis upgrades en exclusieve kortingen
 • Priority service bij elke keer dat u huurt – Vermijd onnodig wachten met vooraf ingevulde documenten en speciale Avis Preferred-balies
 • De Avis-app – Profiteer van de volledige ervaring van de Avis-app, inclusief het wijzigen of upgraden van uw huurauto onderweg naar een verhuurlocatie en de mogelijkheid om het exacte merk en model van uw huurauto te kiezen.
Startindeling Le Mans

Het seizoen 2024

In het seizoen 2024 zijn 14 wereldwijde fabrikanten te zien, waaronder Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche en Toyota, die op een aantal van 's werelds beste racecircuits de strijd aangaan. De spannende kampioenschapsraces duren zes tot 24 uur.

Waar u ook kiest om 's werelds belangrijkste endurance kampioenschap voor sportwagens te volgen, Avis brengt u dichter bij de actie. Of u nu vóór de racedag naar de baan reist via onze handige verhuurlocaties in steden, stations of luchthavens, of incheckt via onze sociale kanalen, wij brengen u op de hoogte van het volledige schema, exclusieve inhoud, updates op het circuit en hoe u bij WEC kunt komen.

Boeken bij Avis is de winnende formule voor fans die een roadtrip plannen naar de bestemmingen van FIA WEC-races. De moderne vloot van Avis heeft voor elk wat wils, van premium auto's en stationwagens voor grotere groepen tot kleinere ultrabrandstofzuinige modellen en hybride en elektrische voertuigen.

Waar en wanneer is FIA WEC dit jaar?

De acht grote races van 2024 vinden plaats in:

 • Doha (Qatar) - 2 March
 • Imola (Italy) – 21 April
 • Spa-Francorchamps (Belgium) – 11 May
 • Le Mans (France) – 15-16 June
 • Sao Paulo (Brazil) – 14 July
 • Lone Star Le Mans, Austin, Texas (USA) – 1 September
 • Fuji (Japan) – 15 September
 • Bahrain (Bahrain) – 2 November

De 24 uur van Le Mans 2024

Wanneer is de 24 uur van Le Mans 2024?
Dit jaar vindt de race van Le Mans plaats op zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024, start om 16:00 (CET).

Waar vindt de 24 uur van Le Mans 2024 plaats?
Le Mans vindt plaats op het Circuit de la Sarthe in Le Mans, ongeveer 80 kilometer ten noorden van Tours, en ten zuiden van Alencon.

Wist u het al?World Endurance Championship-races, zoals de 24 uur van Le Mans, zijn een proefterrein geweest voor ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, remmen en brandstofprestaties die vervolgens standaard worden op de auto's waarin we rijden.

WEC-afbeelding

Wie nemen deel aan FIA WEC 2024?

37 deelnemers uit 8 verschillende landen doen het volledige seizoen mee met het FIA WEC 2024-seizoen. Er is een recordaantal teams dat strijdt in de categorieën Hypercar (19) en LMGT3 (18). Bekijk het laatste nieuws over de FIA WEC 2024.

Beroemde namen zijn onder andere voormalig F1-wereldkampioen, de Britse Jenson Button die voor Porsche zal rijden, Mick Schumacher die voor Alpine rijdt en zevenvoudig MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi die voor BMW rijdt in de nieuwe LMGT3-categorie. Er komt ook een volledig vrouwelijk Iron Dames-team in de categorie LMGT3.  

WEC

Racen naar een groenere toekomst

Het uiteindelijke doel van de 24 uur van Le Mans en het FIA World Endurance Championship is om te voldoen aan de transportvereisten van morgen. Baanbrekende, nieuwe technologische ontwikkelingen die leiden tot een groenere wereld voor toekomstige generaties.

Het WEC is het eerste elitekampioenschap in de autosport dat 100% hernieuwbare brandstof gebruikt. Bij Avis delen we de visie van WEC voor een toekomst met duurzaam vervoer. Ons moderne wagenpark bevat brandstofzuinige, elektrische en hybride auto's.